Založ si blog

Nová Doba! Česi cestujú za prácou do Slovenskej Republiky

Určite si všetci pamätáte na obdobie pred niekoľkými rokmi, keď jedným z najväčších trendov bolo cestovanie za prácou do Českej Republiky. Teraz sa tento trend otočil. Česi hľadajú prácu u nás!

Tak ako u nás, aj v susednom Česku čoraz viac ľudí hľadá zamestnanie v zahraničí. Česi najčastejšie hľadajú prácu v Nemecku, Rakúsku, Holandsku či Veľkej Británii. Tento rebríček však bezkonkurenčne vedie Slovensko. Počet Českých zamestnancov v Slovenských firmách narástol o 20 až 30 percent.

Tu je niekoľko dôvodov prečo je to tak:

1. Jazyková a kultúrna bariéra – Je jednou z najväčších výhod pre uchádzačov o zamestnanie z ČR. Keďže naše jazyky sú takmer totožné a naše zvyklosti a kultúru sme si vybudovali spoločne, Česi nemajú žiadny problém s komunikáciou. Tento fakt je veľkým lákadlom aj pre slovenských zamestnávateľov, ktorý si zamestnancov vyberajú aj podľa znalosti slovenského jazyka.

2. Vzdialenosť – Je ďalšou veľkou výhodou. Predsa je jednoduchšie cestovať domov pár hodín autom zo Slovenska ako 24 hodín autobusom z Veľkej Británie.

3. Kurz eura voči českej korune – Je výhodou pre slovenských zamestnávateľov. Keďže Česi u nás zarobia v priemere okolo 900 €, čo je viac ako v ČR, Slovenským firmám sa otvoril priestor na pracovnom trhu.

4. Nedostatok zamestnancov v SR – Nakoľko personálne zdroje sú na slovensku vyčerpané, firmy sú odkázané na zahraničných zamestnancov.

5. Vyššie platy – Z krajín V4 máme na slovensku najvyššiu priemernú hodinovú mzdu. Naše mzdy narástli od roku 2013 o 5,2%, čo je tretí najrýchlejší rast v eurozóne.

6. Menšie odvody –  Na slovensku tvoria odvody 26,5% mzdy. Kedže európsky priemer odvodov je 24% z mzdy, vyslúžili sme si predposledné miesto zo všetkých krajín EÚ. No hádajte kto je na poslednom mieste? Česká Republika.

Tak, nakoniec môžem skonštatovať že je to výhodné  pre Slovenské firmy, keďže nemáme dostatok kvalifikovaných a kvalitných ľudí. A keď sa nejaký nájde tak je ako skoro každý Slovák naučený na systém „prídem ráno do roboty, vypijem kávu, počkám osem hodín a idem domov“, ako to bolo zvykom za nášho bývalého režimu. Dúfam že zamestnanci spoza hraníc dajú trochu motivácie slovenským NEzamestnancom.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 3996x
Priemerná čítanosť článkov: 3996x

Autor blogu

Kategórie

Archív